д-р Пиер Антонио Бачи Ендосфера

Проф. д-р Пиер Антонио Бачи

Професор Бачи, какво представлява разработената от вас система за класификация на целулита, която е одобрена от FDA?

Целулитът е трудно да бъде характеризиран по строго определени принципи, затова и все още няма истинска дефиниция за това заболяване. Можем да класифицираме целулита съобразно това, което виждаме – отпускане, фиброза, едематоза и адипоза. Но това не е научна скала, тъй като количеството мастна тъкан може да е различно и затова в моята система даваме и стойност (номер). По дефиниция се различават 4 вида целулит: мек (отпуснат), адипозен, фиброзен и едематозен. Създадох специфичен код, който бе одобрен от FDA и в момента това е най-сериозната и значима скала за класификация на целулита. Първо с помощта на термограф определяме 25 стойности на целулита – от най-мекия (при термографското изследване се вижда в синьо) до най-фиброзния (черни точки). Следва обективна и субективна преценка – портокаловата кожа се вижда и според характерните й особености й дадохме 7 стойности, а според степента на болка въведохме още 8 стойности. Изследвахме и субективните усещания на пациентите (как се чувстват) и стигнахме до 45. Накрая прибавихме стойности, свързани с половата конституция и така стигнахме до 55. Тази скала за класификация на целулита от 5 до 55 позволява да индивидуализираме заболяването и да преценим много точно състоянието на пациента преди и след терапия.

Днес целулит се среща при все по-млади хора, както и при мъже. Какви са причините?

Да, така е. Целулитът е следствие от замърсяването на тъканите, започва с възпалителен процес и завършва с дегенеративно заболяване. Днес разглеждаме целулита като Алцхаймер на тъканите, защото се променя нашата вътрешна матрица. Проблем на днешното общество е динамичният и все по-забързан начин на живот, свързан с лошо хранене и все по-честа консумация на вредни храни, недостатъчно сън, постоянен стрес. Необходимо е да забавим малко времето, да си дадем почивка, да се научим да пречистваме периодично организма си и да увеличим двигателната си активност.

В Италия все повече млади момчета имат целулит, а също и стрии, което е сигнал, че черният дроб не функционира нормално. Необходими са изследвания за поставяне на точна диагноза и за да се изключат онкологични заболявания на черния дроб или на тестисите.

Какви са вашите съвети за пречистване на организма?

Познати са много видове пречистване, но това, което аз препоръчвам е лесно и просто – 3 дни почивка на органите, през които човек трябва да се храни два пъти дневно (в 7 сутринта и в 19 часа). След това за период от 7–10 дни се приемат различни храни, но без съдържание на глутен и лактоза. Не се консумират домати, както и продукти, водещи до увеличаване киселинността на вътрешната ни среда. Избрали сме този тип система, защото е лесна за спазване и дава много добри резултати за пациентите. Важно е пречистването да се прави всяка първа седмица от месеца, след това вече зависи от самия пациент. Обикновено след подобно пречистване пациентите се чувстват добре и започват да го прилагат редовно.

Бихте ли сравнили терапията с Ендосфера с други антицелулитни методи, като радиочестота, ултразвук, мезотерапия и т.н.?

За разлика от останалите методи, при които има въздействие на радиочестотни вълни, ултразвук или инжекционно въвеждане на специфични антицелулитни коктейли както е при мезотерапията, процедурата с Ендосфера е чисто физическо третиране, което перфектно се вписва в стила и начина на живот на пациентите. Когато говорим за терапия с Ендосфера, винаги имаме предвид пречистването на организма, правилното хранене и добрата двигателна активност, които са в основата и на доброто здраве. Лимфодренажът, който се извършва с апарата, също е част от начина на живот, защото позволява пречистване на тялото и осигурява превенция на целулита.

Защо е важна синергията между терапевтите и лекарите?

Труден въпрос. Имам 40-годишен опит като хирург и съм създал много методики в естетичната хирургия, които днес се използват в цял свят, а също така и специфични техники, подходящи за прилагане от терапевтите както за превенция, така и след инжекционни или оперативни интервенции. Моето виждане е, че козметиците трябва да са отлично подготвени, за да са истински стожери на здравето и красотата.

Именно терапевтите първи осъществяват контакт с пациентите и могат да бъдат в голяма помощ на лекарите при 3 условия: първо – изграждане на доверие между клиент и терапевт, второ – уважение между лекари и терапевти, защото те имат различни роли, но най-важен е пациентът, и трето – непрекъснато разширяване познанията на терапевтите, за да са в състояние да насочат пациента към консултация със специалист, когато е необходимо.

Защо е необходим комплексен подход в третирането на целулита и какви са вашите препоръки за забавяне процеса на стареене?

Целулитът сам по себе си е процес на остаряване. Лечението на всички видове целулит трябва да започне с пречистване, терапия с Ендосфера и добра двигателна активност. Подходът е комплексен, заради сложността на това заболяване. При липоедем, към вече посоченото добавяме и мезотерапия, в случаите на фиброзен целулит включваме мезотерапия и карбокситерапия, когато е налице адипозен целулит прибавяме лазерни процедури, а при отпускане на тъканите – радиочестота.

Endospheres Therapy Bulgaria