Ана Паничарова Ендосфера

Нова ера в естетичната и рехабилитационната медицина

Множеството клинични наблюдения и научни изследвания доказват, че когато клетките са подложени на компресивна микровибрация, получават сигнал и благодарение на него се постигат няколко синергични действия: лимфен дренаж, обезболяване, активиране на кръвообращението, подобряване на микроциркулацията и увеличаване производството на колаген. Също така се постига редуциране на адипоцитите, стимулиране на мускулите и общо тонизиране на тъканите.

Процедурите за тяло EndoSpheres Therapy могат да се прилагат в спортната медицина при болки в мускулите вследствие пренапрежение, мускулни травми, крампи и др., тъй като въздействат върху механорецепторите за болка, спомагат за разнасяне на отпадните продукти, подобряват трофиката на засегнатата мускулна тъкан и елиминират възпалението.

В естетичната медицина иновативната терапия може да се прилага при различни състояния. Процедурата е едно от най-силните оръжия за справяне с портокаловата кожа, дори и в най-напреднал стадий. 

Целулитът е патология на свързващата (съединителна) тъкан, свързана със застойни явления, намалено количество кислород в клетките (тъй като страдат митохондриите), натрупване на токсини и вредни продукти, възпаление и като краен резултат – дегенерация на тъканите. Ендосфера третирането чрез компресивната микровибрация въздейства директно върху съединителната тъкан, като прегрупира фиброзната интерстициална тъкан, намалявайки възпалението чрез елиминиране на интерстициалните течности и активация на митохондриите. Мастните клетки се стресират и се активизират бета-рецепторите им. Ефектът е редуциране на адипоцитите, локализирано оформяне, намаляване на обиколките, изглаждане на целулита и стягане на кожата.

В областта на естетиката освен за премахване на целулит EndoSpheres Therapy се прилага преди и след липосукция, като превенция на възрастовите изменения вследствие процеса на стареене, при диетични програми и е чудесно средство за възстановяване на фигурата след бременност.

Ендосфера терапията се прилага и във флеболимфологията – при лимфна недостатъчност, лимфоедем, венозна недостатъчност и др. Чрез пулсиращото ритмично действие се активизира работата на лимфната система, елиминират се излишните течности, намаляват отока и болковата симптоматика. От гледна точка на венозната система терапията балансира хидростатичното налягане на вените, действащо в рамките на хемодинамичната инверсия на потоците. Проведените проучвания за хемодинамичния ефект на терапията върху вените показват, че пациентите чувстват лекота и комфорт.

Процедурата е неинванзивна, без болка и безопасна. На нея могат да се подлагат  и хора със слаби капиляри. Използва се специално масло, улесняващо движението на силиконовите сфери. Времетраенето на процедурата е различно в зависимост от индивидуалните особености. Правят се по 2 процедури седмично, през 72 часа. Броят на сеансите зависи от състоянието на съединителната тъкан, състоянието на кожата, степента на застойните явления, степента на целулит, обема на мастните депа. Този брой може да варира: 6–12–18–24, като на всяка 6-та процедура се прави ново оценяване с цел надграждане на резултатите. След необходимия брой сеанси се правят поддържащи процедури 1-2 пъти месечно. Препоръчително е да се повиши двигателната активност и да се спазва балансиран хранителен режим в хода на процедурите.

Endospheres Therapy Bulgaria